Mărțișorul este un simbol al autenticității expresiei culturale românești, fiind unul dintre cele 7 elemente incluse de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității.

An de an, profesorii de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) din întreaga Europă realizează alături de elevii lor activități prin care conservă tradiția Mărțișorului în comunitățile românești din diaspora.

„Acolo… aici… departe…aproape, 1 Martie este unul singur pentru noi, românii, indiferent de distanță. Vom rămâne uniți!”

Acesta este unul dintre mesajele emoționante pe care l-a transmis un grup de copii de la Școala Gimnazială „Sfinții Împărați” din Galați (prof. Liliana Toader), pentru toți copiii români din diaspora, cu ocazia Mărțișorului.

Pe 27 februarie, aproximativ 400 de copii, părinți și profesori din Spania, Italia, Ucraina, Irlanda, Marea Britanie și România, au sărbătorit împreună tradiția Mărțișorului, pe Zoom, în cadrul evenimentului TRADIȚIA MĂRȚIȘORULUI, organizat de profesorii LCCR Anca-Elena Răducan din Tenerife și Dorina Apostol din Benidorm, Spania.

Partenerii acestui eveniment au fost Institutul Limbii Române și Școala Gimnazială „Sfinții Împărați din Galați”.

Ne-au fost alături Centrul de Informare al României din Ismail, Ucraina (director Natalia Ursu), colectivul vocal-model „Doruleț”, Casa de Cultură Orlovca, raionul Reni, (condoonator artistic Mariana Cârlig), Ucraina și Școala Gimnazială Hoghiz, din Brașov.

Pe parcursul evenimentului, participanții au avut posibilitatea să asiste la prezentarea tradiției Mărțișorului (prof. LCCR Dorina Apostol), au urmărit un moment artistic oferit de un grup de elevi din Castellon de la Plana, Spania (prof. LCCR Mirela Iuliana Bondoc) și au confecționat mărțișoare în cadrul atelierului coordonat de prof. înv. Tatiana Cernat (Școala Gimnazială „Sfinții Împărați” Galați).

A doua parte a evenimentului a fost dedicată profesorilor LCCR din Europa și cadrelor didactice din România. 33 de profesori au prezentat activitățile pe care le-au derulat, alături de elevii lor, în scopul promovării tradiției Mărțișorului, aceasta fiind prima inițiativă de acest gen, în care, profesori din mai multe țări, au avut posibilitatea să pună în comun modele de bune practici.

Anca-Elena Răducan

Prof. LCCR, Insulele Canare, Spania

Pin It on Pinterest

Share This