În 1999, UNESCO, a declarat data de 21 februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne, cu scopul de a atrage atenția asupra diversității și bogăției lingvistice a Planetei. Această zi internațională a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, iar de atunci în fiecare an, pretutindeni în lume, sunt organizate diferire programe. Există mai mult de 6.000 de limbi vorbite pe Planetă, din care aproximativ jumătate sunt în pericol. Dintre limbile pe cale de dispariție, două limbi vorbite de popoarele autohtone dispar în fiecare lună. Procesul de dispariție a limbilor pare de neoprit și de aceea UNESCO a considerat că este sarcina sa de a îndrepta atenția lumii asupra acestui fenomen.

Multitudinea şi diversitatea limbilor este capitalul cultural al umanităţii.
Limbile fiecarei comunități/nații, trebuiesc păstrate cu sfințenie, vorbite, cântate, scrise, pentru asigurarea permanenței, într-o lume amenințată de dispariția atâtor limbi. Misiunea noastră, a tuturor, părinți si dascăli este de a păstra limba maternă în glasurile și inimile noilor generații de copii, care se nasc, trăiesc și se dezvoltă departe de țară, într-o mare multilingvă.

Cu ocazia Zilei Internaționale a limbii materne, am reiterat importanța limbii materne profesori-colaboratori și copii ai cursului LCCR din Spania, Italia, Belgia și Irlanda. Evenimentul aflat la a doua ediție, s-a organizat în data de 18 februarie, pe plaforma Zoom. Amfitrioana evenimentului, colega noastra, prof. Gabriela Teodora Soporan, a propus anul acesta un eveniment al reafirmării identității în diversitatea lingvistică în care trăim: s-au prezentat poezii și mesaje în limba materna, dar și în limbile țărilor gazda (spaniolă, euskeră, italiană, engleză), am provocat copiii la diverse jocuri interactive și am comunicat în aceasta diversitate.
Profesorii-colaboratori care s-au alăturat cu drag evenimentului și au participat cu materiale și prezentări, mesaje, poezii și jocuri interactive au fost: Daniela Ștefan (LCCR Pais Vasco – Spania), Gabriela Teodora Soporan, Luminița Soporan, Eleonora Gaspar, Mihaela Ispas (LCCR Madrid – Spania), Cecilia Stan Tomescu (LCCR Insulele Canare – Spania), Antonela Pohoata (LCCR Asturia – Spania), Anca Diana Istrate (LCCR Valencia – Spania), Ioana Marcu (LCCR Lombardia – Spania), Elena Vlăsceanu (LCCR Sicilia – Italia), Petronela Rodica Mitrea (LCCR Bruxelles – Belgia), Gabriela Juravle (LCCR Dublin – Irlanda).

 

 

Daniela Ștefan

Prof. LCCR, País Vasco

Pin It on Pinterest

Share This