Trăim într-o perioadă în care avem posibilitatea să călătorim sau să ne stabilim în aproape orice colț al lumii. În fiecare an, mii de români decid să părăsească România în căutarea unui viitor mai bun. Experiența părăsirii satului sau orașului natal e o mare provocare pentru că trebuie să o luăm de la zero în multe aspecte ale vieții. Plonjăm într-o cultură diferită în care trebuie să învățăm să depășim bariera lingvistică în primul rând, apoi să ne găsim propriul drum care implică adaptarea la un stil de viață diferit. În timp învățăm să iubim țara adoptivă și limba acelei țări, ne facem prieteni și ne construim un nou cămin. După un timp o parte din familiile de români se va întoarce acasă. Descoperim că revenirea acasă poate fi la fel de complicată ca și stabilirea într-o altă țară, în special în familiile cu copii de vârstă școlară.

Ce este important pentru părinții care decid să se întoarcă în România: 

  • În primul rând, locul copiilor e lângă părinții lor, oriunde s-ar hotărî să locuiască. Rolul bunicilor e esențial în dezvoltarea copiilor, dar niciodată nu vor putea înlocui părinții. Desigur că e greu pentru părinți să echilibreze balanța între muncă și familie dar toate vor trece mai ușor cât timp familia va fi împreună. Nici cele mai scumpe cadouri nu vor putea vindeca rănile provocate de lipsa părinților. Dacă părinții sunt obligați să locuiască un timp departe de copii, această perioadă nu ar trebui să fie prea lungă. 
  • Vorbiți cu copiii despre ce implică întoarcerea în România. E important ca cei mici să fie incluși în discuțiile care vor decide viitorul familiei. Bineînțeles că va depinde de vârstă. În primii ani de viață copiii nu vor fi afectați prea mult de schimbarea țării în care locuiesc. Dar pe măsură ce cresc, copiii au nevoie să simtă că părerea lor contează, că sunt auziți și că au șansa de a face anumite alegeri, de exemplu ce culoare va avea camera lor. 
  • Dacă e posibil, să nu întrerupă anul școlar, fie că se hotărăsc să plece din România, fie decid să se reîntoarcă acasă. Uneori, datorită unor circumstanțe ale vieții, suntem nevoiți să luăm decizii rapide care nu ne oferă prea mult timp de pregătire sau analiză. Dar, atunci când e posibil, planul de a decide să locuim într-o altă țară ar trebui creionat cu cel puțin un an înainte. Acest lucru le va permite copiilor să se obișnuiască cu ideea, le va permite să înceapă un program de pregătire. În multe țări din Uniunea Europeană există profesori care predau limba și cultura română elevilor români din țara respectivă. Aceștia pot să ofere sfaturi și resurse elevilor din învățământul primar și gimnazial care se întorc în România. 
  • Proiectați o viziune optimistă asupra viitorului. Ca în cazul oricăror schimbări majore, cei mici au nevoie de încurajare, de confirmarea faptului că părinții le vor fi alături și îi vor ajuta când vor întâmpina dificultăți. Copiii au o capacitate extraordinară de a se adapta dar e la fel de adevărat că au nevoie de a-și construi încrederea în sine, de a simți că vor avea mereu aproape mâna caldă a părinților pentru a-i susține și a-i ajuta să zboare. 
  • Oferiți timp copiilor să-și ia rămas bun. Ne atașăm de locuri și oameni, ne facem prieteni și ne integrăm într-o țară. În momentul în care părăsim locuri și oameni avem nevoie de timp pentru a procesa ce implică aceste pierderi în viața noastră. Trebuie să îi ajutăm pe copii să încheie un capitol din viața lor înainte de a începe altul. Vom înțelege că se pot simți supărați sau frustrați că viața lor se schimbă radical și ei nu pot face nimic. Dați-le voie să plângă sau să aibă timp să accepte schimbările. Dacă ei sunt mici nu înseamnă că și problemele lor sunt mici sau lipsite de importanță. Pentru ei contează tot ce se întâmplă în viața lor și emoțiile sau sentimentele lor sunt la fel de importante ca ale adulților. 
  • Permiteți-le copiilor să aibă un animal de companie. Acest lucru îi va ajuta pe micuții familiei să treacă mai ușor peste perioada de schimbare. Mulți dintre elevii mei care s-au întors în România au fost fericiți pentru că au putut avea un cățel sau o pisică. Desigur și ideea a fi aproape de bunici îi atrage pe cei mici sau posibilitatea de a avea o curte unde să zburde în voie. 
  • Încurajați-i pe copii să mențină legătura cu limba țării în care au locuit. Bilingvismul reprezintă un avantaj remarcabil, facilitând posibilitatea de a călători, de a se integra într-un context cultural nou, de a înțelege mai ușor perspectiva celorlalți. De asemenea îmbunătățește funcțiile cerebrale printre care memoria și gândirea critică. Să nu uităm că învățarea unei limbi continuă de-a lungul unei vieți. Face parte din frumusețea vieții – ideea de a învăța ceva nou în fiecare zi. 
  • Căutați resurse care să îi ajute pe copii să îndrăgească ideea de a învăța. Cărțile trebuie să le fie prieteni dragi. Asta înseamnă că vor avea un colț cu cărți, o bibliotecă mică și vor vedea exemplul de a citi la părinții lor. De asemenea tehnologia oferă instrumente atractive în procesul educativ. Gestionate bine, noile tehnologii vin în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a copiilor și le vor stimula curiozitatea și dorința de a se depăși. În această pagină veți găsi jocuri, concursuri, ghicitori, teme interesante care îi vor ajuta pe copii să-și amelioreze capacitatea de exprimare în limba română și îi vor ajuta să se integreze mai ușor în sistemul educativ din România.
Gabriela Soporan

Profesoară LCCR, Madrid, Spania

Pin It on Pinterest

Share This