De foarte multe ori întâlnesc copii care refuză să vorbească în limba română. Ei provin din familii mixte în general sau din familii care vorbesc foarte puțin în limba română acasă. Acești copii par că nu înțeleg și nu vor sau nu pot să vorbească deloc în limba română.
Cum să îți ajuți copilul să învețe natural limba română?
- Nu mai amâna. Cu cât începi mai repede să rezolvi această problemă, cu atât va fi mai ușor. Gândește-te la avantajul pe care-l poate avea copilul tău cunoscând două sau trei limbi, natural, simplu, usor și fără ore suplimentare. Sigur ai auzit despre unele studii care spun că până la vârsta de șapte ani, copiii învață mai ușor o limbă străină decât după această vârstă. Mai târziu le va fi mai ușor să învețe o nouă limbă străină. Bineînțeles că beneficiile pot apărea și la vârsta adultă, când cunoașterea mai multor limbi străine devine un punct forte în CV și cresc șansele de a găsi un job mai bun, un lucru pe care ni-l dorim cu toții pentru micuții noștri.
- Fă un plan, scrie obiectivele (pentru tine, nu pentru copil) și lasă-le la vedere.
- Alege un moment al zilei în care te vei concentra să îi dezvolți vocabularul în limba maternă. Pe parcursul unei săptămâni, practică expresiile și cuvintele care au legatură cu acel moment al zilei. De exemplu: dacă locuiești în Spania și ai ales dimineața, în prima zi, spune-i fraze scurte, în ambele limbi: „Bună dimineața! Buenos días! Como has dormido? Cum ai dormit? Vrei să luăm micul dejun? Quieres desayunar? Ce ți-ar plăcea să mănânci? Que te gustaría desayunar? …etc.” Repetă aceste scurte propoziții și în ziua următoare. Dacă simți că nu înțelege , repetă și traducerea fiecărei cerințe. După trei-patru zile, copilul ar trebui să recunoască întrebarea sau propoziția, chiar dacă el va răspunde, poate, tot în limba pe care o folosește uzual.
După o săptămână sau două de practică (depinzând de fiecare copil în parte), alege alt moment al zilei, de exemplu seara. Scrie frazele pe care le vei folosi și lasă-le la vedere. Repetă procesul după alte două săptămâni, alegând alt moment al zilei.
Te-ar mai putea ajuta și următoarele idei:
- Realizează întâlniri săptămânale cu alți copii care vorbesc mai bine românește.
- Cumpără-i cărți de povești cu imagini și citește-le împreună cu copilul cel puțin o dată pe săptămână.
- Abonează-te la un canal românesc și alege un moment al săptămânii în care el să urmărească acel canal.
- Sună-ți bunicii/verișorii sau alte rude o dată pe lună și lasă-l pe copil să vorbească, fără ajutorul tău.
- Invită la tine acasă, în vacanță o bunică, un verișor, o mătusă care să nu vorbească limba spaniolă.
Ce să eviți:
Nu îl constrânge.
Nu îi spune ca pe o obligație sau pedeapsă: „Azi trebuie să vorbești în limba română!”.
Nu-i reproșa dacă uită sau greșește.
Nu râde de el când vorbește stâlcit.
Nu amesteca cele două limbi. Concentrează-te și spune fraze complete într-o limbă sau în alta.
Înscrie copilul la cursul de Limbă, cultură și civilizație românească. Va fi un loc în care el va practica ceea ce l-ai învățat, va comunica și se va juca , va citi și va cânta împreună cu alți copii care se află în aceeași situație.