Scriitorul Tudor Mușatescu spunea că „Talentul e o meserie cu care te naşti, nu una pe care ai de gând s-o înveţi“ iar Lucian Blaga, spunea că „Viaţa respiră oxigen – talentul, libertate.“
În spiritul acestei reflecții a fost creat pe Facebook, grupul public „Maratonul talentelor“ Acesta a fost gândit ca un spațiu public virtual în care copiii români talentați din străinătate, care participă la cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească, curs organizat de către Institutul Limbii Române, să își manifeste aptitudinile și talentele artistice de orice fel.
Maratonul și-a mai propus, pe lângă promovarea culturii și civilizației românești în unitățile de învățământ și în comunitate, închegarea unui colectiv internațional al profesorilor de LCCR. Acest lucru a fost mai mult decât necesar, doarece profesorii de LCCR își desfășoară activitatea la distanțe considerabile, în țări și comunități diferite și sunt rare cazurile în care doi sau trei profesori pot să realizeze activități cu prezență fizică, în comun, împreună cu elevii.
Prima ediție a Maratonului a avut loc anul trecut, în 2022, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Anul acesta am reluat „maratonul” în primăvară iar postările de pe grupul de Facebook au cuprins mai multe secțiuni:
„Despre iubire, de la Est la Vest, de la San Valentin la Dragobete”
„Europa văzută prin ochi de copil”
Profesoarele de LCCR care au facut posibil, împreună cu elevii lor, realizarea acestui “maraton” sunt:
– din Belgia: Oana Daciana Topala si Petronela Rodica Mitrea
– din Franta: Lavinia Gheorghe
– din Irlanda: Juravle Gabriela
– din Italia: Carmen Balan, Claudia Rojog, Elena Vlăsceanu, Ioana Marcu, Lucia Ileana Pop, Lungu Gabriela, Maria Grecu, Patrascu Ana Maria, Paula Dalessandro, Petruta Elena Crutescu, Rodica Burlacu, Silvia Păun
– din Portugalia: Elena Cov
– din Spania: Alina Maria Nicolae, Alina Toderici, Anca Diana Istrate, Angela Sular Feier, Angelica Neag, Antonela Pohoață, Cecilia Stan Tomescu, Cristina Stoica, Daniela Ștefan, Daniela Preda, Dojana Ionela, Eleonora Gaspar, Ghioc Delia, Laura Hritcu, Lucica Loliceru, Luminița Soporan, Maria Cerceja, Mariana Grigorescu Chiriac, Mariana Toma, Melania Cosma Mihaela Ispas Mihaela Neagoe Mirela Bondoc, Monica Nedelcu, Paula Manolache, Petronela Ivan, Sanda Schuller, Ștefania Violeta Mărginean, Teodora Gabriela Soporan, Valentina Belcea, Vanina Mirela Constantin Peta.
Am ales Facebook-ul deoarece este o rețea publică foarte cunoscută și accesată de către români, atât în țară, cât și în străinătate și mi s-a părut mediul optim pentru a face cunoscută activitatea copiilor.
Le-am spus întotdeauna elevilor mei ca adevăratele examene le vor da la ieșirea din școală, în viață. Despre artă și talent trebuie să le mărturisesc ceva și mai trist: adevăratele valori le marchează timpul dar și munca celor talentați!
Toți profesorii participanți sunt și pot să fie administratori ai grupului iar la sfârșitul cursului s-au dat premii de participare atât profesorilor, cât și elevilor. Dar știm cu toții că premiul cel mai apropiat de suflet al familiilor este atunci când cei rămași în țară, în general bunicii, pot să-și vadă nepoțeii, să-i audă și să îi arate celor cunoscuți chiar dacă pe un altfel de scenă, virtuală…
Singura cerință a tuturor postărilor a fost folosirea limbii române iar “premiul” cel mai important rămâne împlinirea unui “testament literar”, cel al lui Ienăchiță Văcărescu, poet român (1740-1797), despre care Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române spunea: „Cu toate paradoxurile în care a trăit, Ienăchiță Văcărescu a fost un inovator, lăsând viitorimii Creșterea limbii românești / Ș-a patriei cinstire. Cu alte cuvinte, a cultivat limba ca marcă a identității naționale și ca mărturie a patriotismului.“
Urmaşilor mei Văcăreşti!
Las vouă moştenire:
Creşterea limbei româneşti
Ş-a patriei cinstire.