Aseară, de Ziua Europei, a avut loc activitatea „Copii români în Europa”, o experiență de neuitat, organizată de către profesoarele cursului LCCR din mai multe țări europene și inițiată de doamna profesoară Gabriela Teodora Soporan.

Scopul acestei activități a fost să le oferim copiilor o oportunitate de a se cunoaște mai bine între ei, de a-și exprima opiniile și sentimentele despre Europa și de a se simți parte dintr-o comunitate de români din diaspora. De asemenea, am vrut să le arătăm copiilor cât de frumoasă și diversă este Europa, cât de multe lucruri avem în comun cu alte popoare europene și cât de importante sunt valorile europene pentru noi.

Activitatea s-a desfășurat online, pe platforma Zoom, și a durat aproximativ o oră și jumătate. Au participat copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani din mai multe țări din Europa, care sunt înscriși la cursul de limbă și cultură română. De asemenea, au fost prezenți și părinții lor. Profesoarele de Limbă, Cultura și Civilizație Românească participante la această activitate au fost: Luminița Soporan, Mihaela Horumbete, Daniela Ștefan, Antonela Pohoață, Mihaela Ignat, Ioana Marcu, Vanina Constantin Peța, Maria Cerceja, Melania Cosma, Eleonora Gaspar, Mihaela Neagoe, Delia Burcea, Elena Stoica, Angela Șular Feier, Gabriela Juravle, Chiriac Mariana, Mirela Bondoc, Ștefania Mărginean, Angelica Neag, Cruțescu Petruța Elena, Cecilia Stan Tomescu, Anca Diana Istrate, Alina Ioana Toderici.

Activitatea a început cu o scurtă prezentare a fiecărui copil, care a spus numele, vârsta, țara în care locuiește și ce îi place să facă. Apoi, am trecut la partea interactivă, în care copiii au jucat diferite jocuri online legate de Europa. De exemplu, au avut de ghicit steaguri, capitale, monumente sau personalități europene. Copiii s-au implicat cu entuziasm și au demonstrat că au cunoștințe despre Europa și despre țările din care provin.

La finalul activității, copiii au primit diplome virtuale de participare. De asemenea, au primit invitația de a participa la alte activități organizate de către profesoarele LCCR în viitor. Copiii s-au bucurat de această experiență și au spus că s-au simțit ca o mare familie. Unii dintre ei chiar au schimbat adrese de email sau de social media, pentru a păstra legătura.

Iată câteva dintre concluziile lor:

A fost o seară de neuitat, plină de bucurie, prietenie și am învățat multe lucruri noi.” „M-am simțit foarte aproape de ceilalți copii români din Europa și mândru că fac parte din această comunitate.

A fost o experiență foarte frumoasă și interesantă, pentru că am aflat multe lucruri noi despre țările în care trăim, despre obiceiurile și tradițiile lor, dar și despre cele românești. Am descoperit că avem multe în comun, dar și diferențe care ne fac unici și speciali. Am vorbit despre simbolurile Uniunii Europene, cum ar fi steagul, imnul, moneda sau motto-ul. Am cântat împreună „Oda bucuriei”, am recunoscut steagurile țărilor membre și am aflat ce înseamnă „Unitate în diversitate”. Am jucat și câteva jocuri online foarte distractive, în care ne-am testat cunoștințele despre Europa și România, ne-am provocat unii pe alții și am râs de desenele noastre haioase. Am fost foarte competitivi, dar și fair-play. La final, am primit diplome de participare și felicitări din partea profesoarelor noastre.”

Vreau să le mulțumesc profesoarelor noastre pentru că au organizat această activitate și pentru că ne învață atât de frumos limba și cultura românească. Sper să mai avem astfel de întâlniri online și să ne cunoaștem mai bine.”

Considerăm că activitatea „Copii români în Europa” a fost un succes și că a atins obiectivele propuse: să stimuleze interesul copiilor pentru Europa și pentru identitatea lor românească, să le dezvolte abilitățile de comunicare în limba română și să le ofere ocazia de a se socializa cu alți copii din diaspora. Sperăm să repetăm această activitate și la anul și să participe și mai mulți copii români din Europa.

Antonela Pohoață

Prof. LCCR, Asturia, Spania

Pin It on Pinterest

Share This