Vineri, 3 martie 2023, la ora 18.00, în Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110), a avut loc inaugurarea expoziției internaționale „Mărțișorul, legenda primăverii”, organizată de Institutul Limbii Române din București în colaborare cu Accademia di Romania in Roma, cu patronajul Ambasadei României în Italia. În deschidere, corul de copii „Cantus Mundi” și grupul coral polifonic „Arpeggio” dirijate de profesoara Simona Moldoveanu au oferit publicului prezent un mărțișor muzical.
A șasea ediție a expoziției de mărțișoare, coordonată de profesori colaboratori ai Institutului Limbii Române, a avut drept gazdă tradițională Accademia di Romania in Roma și a reunit creații ale elevilor și profesorilor participanți la Cursul de limbă, cultură și civilizație românească (L.C.C.R.) din Italia, Spania, Belgia și Franța, cu lucrări realizate în școli din România. În cadrul expoziției, pe lângă panourile cu mărțișoare și felicitări de 8 Martie, au fost vizionate o serie de proiecții video care prezentau imagini de la atelierele de mărțișor preluate de la colaboratorii LCCR din celelalte țări participante și de la școli din România.
Evenimentul a fost precedat de Atelierul de creație a mărțișorului la care au participat 12 profesori și 30 de copii de la cursul LCCR din școlile din Lazio. Peste 30 de profesori colaboratori ai Institutului Limbii Române din Italia, Spania, Belgia și Franța împreună cu elevii lor, s-au conectat on line pentru a participa la atelierul desfășurat în Accademia di Romania, vineri, 3 martie, de la 15.00 la 17.00. Astfel îndrumați de profesorii coordonatori, elevii au realizat mărțișoare care, ulterior, au făcut parte din expoziție, alături de cele deja construite în atelierele desfășurate în școli.
Un invitat special la atelierul de mărțișoare a fost doamna Dr. Adina Hulubaș, cercetător științific la Academia Română, filiala Iași, care a prezentat tradițiile de primăvară din România.
Mărțișoarele din expoziție au fost realizate folosind tehnici moderne, precum: quilling, pouring, modelling, dar și tehnici tradiționale precum cusutul în puncte, răsucitul și împletitul firelor, pictura pe ceramică, pe hârtie și pe lemn. Materiale naturale (semințe, flori uscate, coji de fructe) și materiale reciclate (hârtie, dopuri de plută, pânză, lemn) s-au transformat in prețiosul obiect legat de firul alb și roșu, care, din 2017, face parte din Patrimoniul Imaterial UNESCO.