Limba este instrumentul de bază al comunicării, cu ajutorul căruia ne exprimăm sentimentele și socializăm. Limba este cea mai distinctivă trăsătură a oamenilor. Pentru că Dumnezeu a dat doar ființei umane o abilitate atât de specială este o datorie și o responsabilitate să o păstrăm și să o transmitem din generație în generație. Limba maternă este cu siguranță una dintre cele mai prețioase comori din viața noastră.

Prima înțelegere a lumii de către un copil, percepția sa asupra existenței, învățarea conceptelor și a abilităților, încep cu limba maternă. Limba maternă are un impact foarte puternic în formarea copilului și un rol important în încadrarea gândirii, emoțiilor și spiritualității sale, pentru că cea mai importantă etapă a vieții, copilăria, este petrecută în amprenta ei. Când o persoană vorbește limba maternă, se stabilește o legătură directă între inimă, creier si limbă. Un copil își exprimă primele sentimente, fericirea, fricile și primele cuvinte prin intermediul limbii materne. Personalitatea noastră, caracterul, modestia, timiditatea, defectele, abilitățile noastre și toate celelalte caracteristici ascunse devin cu adevărat relevate prin limba maternă, deoarece sunetul limbii materne în ureche și semnificația sa în inimă, oferă încredere și siguranță.

Limba maternă este limba pe care o folosim pentru a gândi, a visa și a simți emoții și tot ea oferă baza pentru învățarea unei alte limbi. Dacă limba maternă este promovată în școală (de exemplu, într-un program de educație bilingv), conceptele, limba și abilitățile de alfabetizare pe care copiii le învață în limba majoritară, le pot transfera în limba de acasă. Bilingvismul conferă copiilor avantaje lingvistice, pentru că ei prind foarte repede abilitățile de conversație în primii ani la școală. Cunoștințele și abilitățile de alfabetizare ale copiilor se transferă între limbi, de la limba maternă către limba pe care copilul o învață la școală. Copilul se va familiariza cu nuanțele unei limbi, cum să o învețe și să o folosească și asta îi va permite să învețe cu ușurință a doua limbă. Ambele limbi se hrănesc reciproc atunci când mediul educațional permite accesul copiilor la studierea lor. Limba maternă leagă copilul de cultura societății din care provine și îi modelează identitatea, dar mai ales, este unul dintre cele mai puternice instrumente folosite pentru a-i păstra rădăcinile și transmite cultura.

Păstrarea limbii materne într-o țară străină nu se întâmplă spontan. În schimb, este o realizare care necesită angajament și determinare, mai ales din partea familiei. În acest sens, propun părinților un decalog, în încercarea lor de a-și ajuta copiii să le dezvolte bune abilități de învățare a limbii materne.

  1. Părinții trebuie să cultive copiilor iubirea pentru limba maternă, găsind modalități prin care să-i motiveze și să-i încurajeaze în învățarea acesteia.
  2. Căutați să lăsați a doua limbă, cea a țării gazdă, pe seama lumii exterioare și vorbiți copiilor numai în limba maternă. Părinții sunt primul model de utilizare al limbii române, într-un mod corect, astfel ei vă vor copia articularea sunetelor, vocabularul, exprimarea etc.
  3. Cărțile, desenele animate, filmele/serialele pentru copii, melodiile etc. sunt modalități prin care părinții pot apropia copiii de limba maternă.
  4. Copiilor le place să audă povești din copilăria părinților, despre sărbătorile din țara, întâmplări de-ale părinților de la bunicii lor. Povestiți-le, asta le va dezvolta emoțiile, empatia, limbajul și abilitățile de vocabular.
  5. Un alt context în care copiii pot folosi limba de acasă, ar fi vizitele în țara de origine sau sărbătorile cu familiile din aceeași comunitate.
  6. Acordați timp în fiecare zi citirii și scrierii cu copiii, până când aceștia devin capabil să citească și să scrie în mod independent în limba maternă.
  7. Trimiteți copiii la cursuri și alte tipuri de învățare în limba maternă. Un beneficiu extraordinar pentru multe țări din Europa este cursul Limbă, cultura și civilizație românească, oferit gratuit de statul român, tuturor copiilor a căror limbă maternă este limba română.
  8. Propuneti-le celor mici să țină jurnale în limba maternă, să-și dezvolte obiceiurile de citit și scris.
  9. Comunicați-le profesorilor copilului așteptările dvs. despre limba maternă, aceștia vă pot încuraja și sprijini copilul în păstrarea și dezvoltarea limbii în multe feluri.
  10. Oferiți copiilor acest cadou unic, limba maternă.

Voi încheia cu un citat al poetului necuvintelor, Nichita Stănescu, o simțire pe care o înțeleg acum, poate mai bine ca niciodată: “…Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte, îmi dau seama că ea o are! Această observație, această revelație am avut-o abia atunci când am învățat o altă limbă.”

Daniela Ștefan

Prof. LCCR, Țara Bascilor, Spania

Pin It on Pinterest

Share This