Deși știm toți că în fiecare zi e ziua lor, a copiilor, o dată pe an îi sărbătorim într-un mod mai deosebit, ca să le amintim că sunt frumoși, unici și iubiți. Să le spunem că aduc gingășie și candoare în jur și să ne bucurăm împreună cu ei de copilărie. Într-un fel, sărbătorim și noi, cei mari, copilul ce-am fost.

 

Drepturile copiilor

Copiii au dreptul la viață în primul rând. De asemenea au dreptul la o familie, la educație, la asistență medicală, la cetățenie, la un nume și la o identitate. Toate aceste drepturi fundamentale sunt garantate de Organizația Națiunilor Unite, de UNICEF și de Comitetul pentru drepturile copiilor. Aceste organizații fac eforturi de a se asigura că toți copiii se bucură de drepturile pe care le au. Toți copiii au aceste drepturi, indiferent de cine sunt, unde trăiesc, ce limbă vorbesc, ce gândesc, cum arată, dacă sunt băieți sau fete, dacă suferă de o dizabilitate, dacă sunt bogați sau săraci și indiferent de cine sunt sau ce credințe au părinții sau familiile lor. Societatea are grijă ca în situații de vulnerabilitate cei mici să fie ajutați, susținuți, încurajați.

Dar în afară de aceste drepturi fundamentale, un copil are și dreptul de a fi privit cu dragoste și admirație, dreptul la îmbrățișări și pupici, dreptul de a fi acceptat, dreptul de a spune nu, dreptul de a greși din când în când, dreptul de a se juca, de a visa și de a se descoperi. Copiii au nevoie de libertatea de a se exprima, au nevoie să exploreze, să descopere viața și ce îi pasionează, au nevoie de siguranță, de iubire și de pace.

 

Ce e copilăria?

Copilăria e vârsta în care totul e posibil. Copilăria e un timp magic în care pășim de când ne naștem, în care trăim cu pasiune fiecare clipă și de care ne amintim toată viața cu drag. Copilăria e leagănul în care ne simțim siguri și de neînvins pentru că părinții au grijă de noi. Copilăria e timpul în care îndrăznim să visăm, timpul în care fiecare clipă în care nu ne jucăm pare pierdută, e timpul în care învățăm valorile care ne vor defini, mai târziu, în viață. Copilăria e gingășie, inocență, curiozitate, puritate, generozitate, iubire necondiționată. Copilăria e culoare, cântec și joc, e uimire, încântare, tandrețe, miracol. Copilăria e prezentul, e viitorul, e viața.

 

Ce învățăm de la copii?

Deși, de obicei, copiii învață din mediul lor de viață, de la părinți și de la profesori, adulții pot învăța de asemenea de la cei mici să se bucure de fiecare zi. Tot de la ei învățăm să nu judecăm pe ceilalți, să acceptăm, să oferim din ce avem și altora și să considerăm fiecare zi ca un dar prețios. Ar fi frumos să ne păstrăm acea parte din suflet care implică pasiune, inocență, puterea de a ierta și să rămânem un pic mai mult copii. Atunci când un copil te privește în ochi, îți împrumută ceva din nevinovăția lui, din încrederea și din vulnerabilitatea lui. Dacă ne e teamă că le oferim prea mult din timpul sau din energia noastră, să ne gândim că primim mult mai mult în schimb iar cea mai valoroasă lecție este capacitatea de a redescoperi viața prin ochii lor minunați. Consider că atât timp cât vom auzi râsete de copii în jur, mai există speranță. De ziua lor, adică în fiecare zi, să încercăm să le oferim un mediu sigur, sănătos și plin de afecțiune micuților din jurul nostru pentru a crește frumos și a se bucura de copilărie.

 

Voi încheia cu câteva citate despre copilărie.
Marele nostru sculptor, Constantin Brâncuși, a spus: Când ai încetat să mai fii copil, ai murit de mult.
Omul nu e niciodată atât de mare ca atunci când se lasă în genunchi să ajute un copil, a exprimat atât de frumos Pitagora.
Când mă apropii de un copil, el trezește în mine două sentimente: tandrețe pentru ceea ce este și respect pentru ceea ce poate deveni, a afirmat Louis Pasteur.
Copiii nu-și amintesc ceea ce încerci să-i înveți. Ei își amintesc ceea ce ești, mărturisește Jim Henson.

Surse:

https://www.unicef.org/romania/media/2271/file/Convenţia%20Naţiunilor%20Unite%20cu%20privire%20la%20Drepturile%20Copilului.pdf

https://ro.wikipedia.org/wiki/Drepturile_copilului

https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/drepturile-copilului

Teodora Gabriela Soporan

Prof. LCCR, Madrid, Spania

Pin It on Pinterest

Share This