Ce reprezintă Europa?

E doar un continent? E doar un spațiu cultural, politic și geografic? Europa e toate acestea și totuși mai mult decât atât. Europa e un leagăn al civilizației popoarelor care au trăit aici de milenii. Europa e o familie de popoare care au învățat să trăiască în pace. Europa e casa noastră. Europa reprezintă marii oameni care au schimbat istoria, inventatorii, artiștii, filozofii. Europa sunt eu, Europa ești tu.

Istoria Europei

Cultura europeană este rădăcina civilizației occidentale care își urmărește descendența până la Grecia și Roma Antică. Umanismul renascentist, arta, știința, explorarea, au dus la epoca modernă. Din perioada marilor descoperiri, începută de Portugalia și Spania, Europa a jucat un rol predominant în afacerile globale. Revoluția industrială care a început în Marea Britanie a dat naștere unor schimbări economice, culturale și sociale majore în Europa și în cele din urmă în lumea întreagă. Cele două războaie mondiale care s-au desfășurat, în cea mai mare parte, pe teritoriul Europei au produs pierderi economice și umane uriașe. Pornind de la aceste conflicte și de la căutarea unor soluții care să evite repetarea acestor greșeli istorice, mai târziu s-a născut ideea formării unei uniuni europene.  

Când sărbătorim ziua Europei?

În fiecare an, de Ziua Europei, în data de 9 mai sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de Declarația Schuman care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Importanța eforturilor pentru pace în Europa este cu atât mai necesară acum când într-o țară vecină se aud focuri de armă. Gândul nostru acum e cu poporul ucrainian care trece printr-o perioadă atât de dureroasă.

Întâlnire virtuală

În data de 9 mai, 2022, profesori și elevi ai cursului Limbă, cultură și civilizație românească din Spania, Italia și Belgia au sărbătorit Ziua Europei în cadrul activității online Împreună în Europa. Câțiva elevi ai cursului Lccr au transmis un mesaj Europei împreună cu un prieten din țara în care locuiesc. S-au prezentat delicioase produse culinare din diferite țări europene, ritmuri tradiționale și informații inedite despre locuri, oameni și obiceiuri din Europa.  S-au propus jocuri instructive și distractive la care elevii au participat entuziaști. Am învățat despre capitalele țărilor din Europa și multe date interesante despre bătrânul continent. Alexandru Sebastian Tănase ne-a încântat cu o frumoasă poezie dedicată Europei, Nathalia Palade a recitat cu talent, în română și spaniolă, poezia Lupta pentru pace, Daniela Iacobiță a prezentat un subiect despre cum au luat naștere limbile europene iar Florea Maria Luisa și Marina Laura Bucur au vorbit frumos despre curiozități ale unor țări din Europa. Andreea și Amalia Ciucanu, Luisa Dan și Lorena Raduca au prezentat sub forma unui dialog un scurt istoric al Uniunii Europene. Desenele micilor artiști cu imagini emblematice ale țărilor din Europa au fost împletite cu muzică într-un colaj emoționant.

Pentru buna desfășurare a acestei activități s-au implicat în mod deosebit profesoarele: Daniela Ștefan, Luminița Soporan, Mariana Chiriac, Antonela Pohoață, Paula Manolache, Monica Nedelcu, Rodica Mitrea, Elena Kommer, Eleonora Gaspar, Angelica Neag, Ștefania Mărginean, Anca Istrate, Mariana Chiriac, Florentina Lazăr, Cecilia Stan Tomescu și Teodora Gabriela Soporan.

Întâlnirile dintre copii și profesori reprezintă o ocazie minunată de a ne cunoaște, de a împărtăși idei și informații, de a inspira alți copii să învețe limba română sau valorile Europei, de a înțelege că diversitatea îmbogățește orizontul și universul fiecărei persoane. Consider elementul cheie al evenimentului, cuvântul împreună: împreună putem colabora la construirea unui viitor mai bun, împreună învățăm să trăim în pace, împreună vom fi mai puternici, mai buni și mai fericiți.

Teodora Gabriela Soporan

Prof. LCCR, Madrid, Spania

Pin It on Pinterest

Share This