Crăciunul e timp de bucurie, magie și de speranță. E un timp în care adulții redevin copii iar cei mici cred în minuni. Fiecare țară are tradițiile ei de sărbători și e fascinant să le descoperi frumusețea.
Pentru mine, Crăciunul implică prezența zăpezii. Îmi amintesc cu drag de iernile geroase ale copilăriei, cu zăpada imaculată scârțâind sub picioare, cu frumoasele armonii ale colindului „O, ce veste minunată!” și anticipând cu suflet de copil bucuria nașterii lui Isus.
În Spania sărbătorile de iarnă sunt puțin diferite. Desigur că Spania este foarte diversă și există diferențe în modul în care se sărbătorește Crăciunul în diferite comunități. În zona Madridului, unde locuiesc, nu ninge aproape niciodată, așa că temperatura e, de cele mai multe ori, plăcută. Iarna pare o toamnă prelungită. Prin parcuri iarba e încă verde. Sosirea lui Moș Crăciun cu sania pare mai puțin plauzibilă aici. Desigur există zone montane în care ninge pe toată perioada iernii. De Crăciun, în Spania poți schia în Pirinei sau poți merge la plajă în Tenerife.
Iată câteva curiozități despre felul în care sărbătoresc spaniolii nașterea lui Isus.
- Deși este un personaj îndrăgit și așteptat cu nerăbdare de copii din multe țări din Europa în noaptea de 5 decembrie, în Spania nu există tradiția Moșului Nicolae care pune daruri copiilor în ghetuțe.
- Alături de bradul împodobit este prezent și Belen-ul ca o reprezentare a Nașterii lui Isus. Dimensiunile și forma acestor machete sunt impresionante: de la miniaturale până la proporții reale. Acestea se află în biserici, instituții, pe stradă, în casele multor spanioli și la școală. Cele de la școală sunt realizate cu ajutorul elevilor și, de multe ori, se utilizează materiale reciclate. Există și scene ale nașterii lui Isus cu persoane reale, numite Belenes vivientes.
- E foarte înrădăcinată la spanioli tradiția loteriei de Crăciun pentru că durează de peste 200 de ani. Norocul a surâs pentru prima oară în data de 18 decembrie 1812 într-un context nefericit pentru că Spania se afla în război cu Franța. Tragerea la sorți a avut loc în Cadiz, singurul oraș care a rezistat invaziunii franceze. Acum, tragerea la sorți are loc în data de 22 decembrie și este un eveniment așteptat cu emoții și speranțe de toți cei care au cumpărat bilete. Marele premiu se numește El Gordo, premiul gras.
- Misa del gallo. Mulți creștini spanioli merg la biserică în ajunul Crăciunului, după cina de Crăciun pentru a participa la misa del gallo – slujba cocoșului la ora 00:00. Gastronomia e foarte diversă, tipic e curcanul de Crăciun.
- Desertul protagonist al sărbătorilor de iarnă din Spania e roscon-ul, un tip de prăjitură care are forma rotundă, umplut cu frișcă și decorat cu fructe confiate. În interiorul acestui roscon se află o surpriză, de obicei o figurină specifică de Crăciun, o coroană și un bob de fasole. Cel care găsește surpriza va purta coroana iar cel care găsește bobul va plăti roscon-ul Un alt desert special de sărbători este turron–ul, un tip de ciocolată asemănător cu halvaua, de foarte multe tipuri, de obicei cu fructe uscate: alune, migdale, arahide, fistic sau nuci.
- În data de 28 decembrie este Ziua Sfinților Inocenți. Deși are la origine evenimentul tragic al uciderii copiilor din Betleem la ordinul lui Irod, această zi a devenit o tradiție a păcălelilor. Gluma sau păcăleala din această zi se numește inocentada.
- În data de 31 decembrie se sărbătorește trecerea în noul an. În noaptea de revelion, în ultimele 12 secunde înainte de ora 12 se mănâncă 12 boabe de struguri pentru a avea noroc în Anul Nou. Una din teoriile care explică originea acestui obicei se referă la anul 1909, an în care a avut loc o recoltă bogată de struguri în Alicante iar producătorii au vândut surplusul ca ”struguri cu noroc” reușind să vândă toată recolta. Obiceiul este foarte popular și răspândit pe tot teritoriul Spaniei.
- Punctul culminant al sărbătorilor de iarnă îl reprezintă sosirea Regilor Magi: Melchor, care aduce smirna, Gaspar care oferă tămâia și Baltazar care aduce aur lui Isus. În data de 5 ianuarie, aceștia sosesc în marile orașe ale Spaniei în care împodobite, într-un spectacol de lumină, culoare și muzică. Ei aruncă bomboane spre bucuria celor mici. În general, după sărbătoarea Regilor magi încep și marile reduceri în centrele comerciale.
- Este interesantă și denumirea nopților sărbătorilor de iarnă în spaniolă: Nochebuena (Noaptea Bună) pentru ajunul Crăciunului și Nochevieja (Noaptea Veche sau Bătrână) pentru Revelion. Urările, în spaniolă, pentru sărbători sunt: ¡Feliz Navidad! ¡Feliz Año Nuevo! ¡Felices Fiestas!
Farmecul sărbătorilor este dat și de prezența târgurilor de Crăciun și a luminilor minunate care împodobesc orașele. Pentru românii care locuiesc în Spania este o provocare să descopere cultura țării adoptive și să mențină și obiceiurile tradiționale românești. Copiii români care locuiesc în Spania învață tradițiile ambelor țări așa că primesc cadouri de la Moș Nicolae, de la Moș Crăciun și de la Regii Magi, mănâncă atât cozonac cât și roscon și cântă colinde românești dar și villancicos – colinde în spaniolă.
Ce au în comun România și Spania în sărbătorirea Crăciunului e bucuria celor mici care încă mai cred în magie și dorința celor mari de a aduce lumină și bucurie în jurul lor și de a ajuta pe cei care au nevoie.