Cluj Napoca, oraș capitală a culturii din Transilvania, adăpostește multe valori. Am descoperit de curând acolo un tip de artă surprinzătoare de două ori: o dată prin materialul neașteptat pe care artistul îl folosește pentru realizarea operelor sale și a doua oara pentru rezultatul final extraordinar. Cu toții știm la ce folosește sârma. Și cred, așa cum mi s-a întâmplat și mie, că nu v-ați putut imagina că poate fi utilizată pentru a face sculpturi. La fel de adevărat este că în mâinile unui artist orice lucru banal devine extraordinar. Darius Hulea este protagonistul care astăzi ne lasă uimiți.

 

Arta sa este forța minunată care face ca un mănunchi de sârmă să rămână în poziție verticală în forme la fel de surprinzătoare ca cea de cal cu o impunătoare  coamă în vânt, altele sub formă de mâini, picioare sau fețe umane. Pentru aceasta, folosește sârme de diferite tipuri: fier, oțel inoxidabil, alamă și cupru.

Și sunt forme spectaculoase și sunt, de asemenea, multe chipuri de mari personalități care au lăsat o amprentă de neșters în istoria și cultura românească. Între ele este Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, George Coșbuc, unul dintre uriașii poeziei, Mihail Sadoveanu, mare scriitor. Sunt nume pe care orice român le recunoaște și le admiră. Șiruri lungi de valori: George Enescu, mare muzician, Constantin Brâncuși, mare sculptor, Dimitrie Paciurea, cel care a pus bazele sculpturii în România, filozofi, politicieni, regi.

Pasiunea pentru artă i-a fost transmisă în copilărie. Darius s-a născut în inima Transilvaniei, într-un oraș cu oameni harnici și cu dragoste pentru artizanat. Ambientul a favorizat primele sale întâlniri cu materialele pe care le-a folosit ulterior pentru a da viață lucrărilor sale. El spune că: „În timpul celui de-al doilea an de universitate, am descoperit că marii artiști ai istoriei moderne au folosit principiul desenului în spațiu sau al spațiului prin diferite sculpturi metalice”.

Lucrul este un proces dur. Darius, cu răbdarea și puterea unui Moise, sudează firele unul câte unul în forme incredibile. El modelează sârmele rigide și transformă efemerul în etern. Sub mâna lui firul prinde viață și exprimă emoții de tot felul. Ce act de magie face ca dintr-o mână de fire să recunoaștem pe cine reprezintă? „Sper că oamenii înțeleg că nu fac altceva decât să desenez într-un mod nou, cu un material durabil din trecut”, ne spune Darius.

Mulțumesc, Darius, pentru creațiile tale! Înțeleg și apreciez dorința și efortul tău de a face ca toată această comoară pe care o formează lucrările tale să rămână eternă nu numai în cărți ci și în memoria tuturor oamenilor.

 

Darius Hulea Sculptor
Darius Hulea Instagram
culturainquieta.com
Blogul Alinei Nicolae

Alina Nicolae

Prof. LCCR, Madrid, Spania

Pin It on Pinterest

Share This