În ciuda provocărilor actuale și conștienți de consecințele pandemiei #Covid19, am hotărât să sărbătorim împreună într-o maniera diferită 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii – zi în care celebrăm femeile de pretutindeni, zi în care reflectăm asupra momentelor în care acestea și-au cucerit drepturile, zi în care omagiem rolul extraordinar al femeilor în istorie, în societate, și în viața de zi cu zi.
Activitatea a fost propusă, gândită și gestionată de către colectivul de cadre didactice din Proiectul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească, colege care predau în țări europene: Spania, Italia, Belgia, Franța, Portugalia și Anglia.
Am avut alături de noi invitați din partea oficiilor diplomatice din țările europene unde se desfășoară cursul LCCR: Laviniu Enii – Ministru Consilier în cadrul Ambasadei României în Regatul Spaniei, responsabil cu activitatea LCCR în Regatul Spaniei, Liliana Lăzărescu – Ministru consilier în cadrul Ambasadei României în Republica Franceză, Irina Marin – Consul general în Consulatul României la Castellón de la Plana, Cosmin Victor Lotreanu – Consul general la Consulatul din Trieste, Alina Elena Râmaru – Consul onorific al României în Insulele Canare, Dorina Popan – Consul în Consulatul General al României la Bilbao, Mariana Ionescu, Consul în Consulatul României la Zaragoza, precum și Oana Ursache, Secretar de Stat Departamentul Romanilor de pretutindeni.
Printre invitatele care au avut plăcerea de a împărtăși cu noi povești de viață în această zi au fost: Silvia Marcu – Cercetător doctor la Institutul de Studii Economice, Geografice şi Demografice din cadrul Consiliului Superior de Cercetări Ştiinţifice din Madrid (CSIC, Madrid), Aurora Martin – autoarea cărții „Reprezentare identitară feminină în cultura română”, vicepreședinte Internațional Institut for Human Security și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Marta Iosefina Bencze – Consilier local al Consiliului Local al Municipiului Galați, activistă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, de profesie consilier juridic, cu o experiență de 20 de ani în domeniul guvernamental, consultant al Băncii Mondiale.
Reprezentanți ai mass-media au fost: Angela Avram – TVR Internațional, realizatoarea emisiunii “Avocatul dumneavoastră” și al seriei „Generația viitoare”, Oana Dobrescu – Corespondent TVR și Raluca Maria Petrică – Corespondent de presă și televiziune Arca TV.
Am început cu un material audio-vizual care surprinde o mică parte din universul nostru, al profesoarelor LCCR, realizat de colega noastră, Luminița Soporan, după care Dna. Diana Boroi, reprezentant al ILR, a adresat câteva cuvinte de bun venit.
În continuare, colegele noastre: Daniela Ștefan, Delia Burcea, Daniela Nicolae, Luminița Soporan au prezentat un moment artistic cu piesa de teatru “Doar o bârfă să-ți mai spun…pe Zoom”, o adaptare a piesei de teatru „Cinci femei în tranziție” în regia Rodicăi Popescu Bitănescu.
Prima temă, „Condiția femeii in istorie”, aduce în lumina acestei zile personalități feminine marcante care au construit, alături de personalități masculine, istoria noastră, istoria Europei sau chiar istoria lumii. Au participat la realizarea acestui material colegele noastre: Carmen Pogonici, Madrid – Spania, Ana Maria Tomaziu, Italia, Gina Dumitriu, Terni – Italia, Ioana Opriș, Veneto – Italia și Mihaela Berculeanu, Pamplona – Spania.
Colega noastră, Simona Vasile din Italia, a pregătit un moment artistic cu piesa corală “Mama”, de Ioan D. Chirescu, împreună cu grupul coral pe care îl conduce.
A doua temă, „Portret de femeie”, o scurtă și necuprinzătoare menționare a câtorva dintre cele mai importante femei deschizătoare de drumuri în diverse domenii, a fost pregătit de către colegele noastre: Lavinia Gheorghe, Le Blanc-Mesnil – Franța, Ancuța Crăciun, Almeria – Spania, Ionela Dojană, Murcia – Spania, Angelica Marinela Găină , Lleida – Spania, Oana Topală, Bruxelles – Belgia, Liana Delia Vasile, Tivoli – Italia, Alexandra Tarbă, Mollerussa – Spania, Mihaela Marin, Madrid – Spania.
Luminița Soporan, colega noastră din Spania, ne-a oferit un alt moment artistic, și anume, balada “Lioară, Lioară, flori de primavară”.
A treia temă, „Femeia în literatură și artă”, a fost pregătită de către colegele noastre: Petronela Ivan, Madrid – Spania, Antonela Pohoață, Asturia – Spania, Cecilia Stan Tomescu, Gran Canaria – Spania, Gabriela Soporan, Alcala de Henares – Spania, Detrimona Carmen Bălan, Viterbo – Italia, Claudia Rojog, Roma – Italia, Elena Kommer, Daimiel – Spania.
Momentul artistic următor a fost oferit de către o fostă elevă a cursului LCCR, îndrumată de colega noastră Ionela Dojana, Alexandra Pop, care a cântat melodia de muzică populară ”Jos pălăria pentru femei”.
Tema „Laudatio femeii”, cuprinde gânduri bune, impresii și conduite demne de urmat ale unor modele feminine care au influențat într-un fel sau altul traiectoria noastră. La aceasta temă au colaborat colegele: Anca Diana Istrate, Castellon – Spania, Alina Toderici, Elche – Spania, Mihaela Crețan, Veneto -Italia, Eleonora Gaspar, Guadalajara – Spania, Emilia Grama, Roma – Italia, Ligia Giurgiu, Zaragoza – Spania, Vanina Mirela Constantin Peța, Madrid – Spania.
Colega noastră, Florentina Ionescu, din Italia a pregătit o selecție de citate despre femeie, iar Dorina Apostol din Benidorm – Spania, a prezentat un material audio-vizual numit “No More Matilde”, care ne face să conștientizăm dificultățile întâmpinate de femeie pentru a se afirma în anumite domenii, care, în general, au fost rezervate mai mult bărbaților, și este un îndemn pentru noi, ca formatori ai tinerelor vlăstare, de a îndrepta acest neajuns.
La această activitate au participat peste 120 persoane, pe lângă cei 17 invitați și cele 40 de colege care au pregătit materiale expuse în program, au asistat încă 50 de colege din toate țările unde se desfășoară proiectul LCCR, părinți ai elevilor LCCR și cadre didactice de la câteva școli din România care au colaborat în alte proiecte cu colegele noastre.