Ziua Internațională a Limbii Materne a fost celebrată pentru prima oară în anul 2000 de Organizația Națiunilor Unite. La 16 mai 2007, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a invitat statele membre „să promoveze conservarea și protecția tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. Prin aceeași rezoluție, Adunarea Generală a proclamat 2008 ca ”Anul Internațional al Limbilor Materne”, pentru a promova unitatea în diversitate și înțelegerea internațională, prin multilingvism și multiculturalism. Limbile materne sunt cele mai puternice instrumente de conservare și dezvoltare a patrimoniului mondial material și imaterial. Toate acțiunile întreprinse în vederea propagării limbilor materne vor servi atât la încurajarea diversității și a educației multilingvistice, cât și la dezvoltarea conștientizării depline a tradițiilor lingvistice și culturale din întreaga lume și să inspire, totodată, solidaritate bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.
Pentru a reitera importanța limbii materne, profesoare de „Limbă, cultură și civilizație româneasca” împreună cu 40 de copii români din Spania, s-au reunit într-un eveniment online pe platform Zoom, în data de 19 februarie 2021.
Profesoarele cursului de LCCR, Gabriela Soporan, Dorina Apostol, Daniela Ștefan, Lumința Soporan, Eleonora Gaspar, Antonela Pohoață, Mihaela Ispas au subliniat importanța cunoașterii și păstrării limbii materne, iar copii ai cursului LCCR au recitat poezii și au cântat cântece în tema evenimentului, emoționând auditoriul prin interpretare și sensibilitate. Toți copiii prezenți pe platforma Zoom, au fost animați să răspundă ghicitorilor, au descoperit noi proverbe ale limbii române, au aflat despre falși prieteni ai vocabularul românesc și cel spaniol și au fost provocați la un concurs pe platforma Wordwall.
Iată câteva momente artistice deosebite, ale copiilor care au participat la acest eveniment.