Luna septembrie este asociată aproape în întreaga lume cu începerea anului școlar și universitar, cu emoțiile primelor întâlniri ale elevilor sau ale reîntâlnirilor acestora precum și ale cadrelor didactice. Anul acesta, în 17-18 septembrie, ”școala” a început și pentru colaboratorii ILR antrenați în predarea Cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească(LCCR) care au luat parte la cursuri de perfecționare la sediul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția. Pe durata celor două zile corpul profesorilor LCCR a participat în mod interactiv la șapte cursuri de formare, la dezbateri pe teme de actualitate precum educația, istoria, diplomația, limba și literatura română, interferențele lingvistice ale vorbitorilor de limbă română din spațiul cultural italian și nu numai. Au avut loc prezentări de carte ale căror autoare sunt chiar colegele noastre, cărți care pot veni în sprijinul activităților cu elevii participanți la cursul LCCR, discuții și schimburi de experiență și bune practici în activitatea la clasă. Ana Maria Tomaziu și-a prezentat cartea Marenuca și cei șapte cozonaci mușcați, apărută la editura Berg în 2018, iar Lucia Ileana Pop și-a prezentat cartea Poezii vii pentru cei mai frumoși copii– în curs de publicare cu exemple de exerciții aplicate precum și cartea electronică Tradiții și obiceiuri românești realizată în anul școlar 2020-2021 împreună cu 17 dintre elevii săi, carte ce face parte dintr-un proiect mai amplu intitulat Cărțile României care cuprinde alte 9 cărți, proiect inițiat de colega noastră din Spania Mihaela Bogdan.
Evenimentul s-a bucurat de o participare reprezentativă atât din partea cursanților cât și din partea invitaților. Au fost prezenți doamna conf.univ.dr. Daiana Theodora Cuibuș– director general al Institutului Limbii Române care a susținut prezentarea cu tema Limba română între normă și uz. Observații de ortografie și morfosintaxă, domnul Grigore Arbore Popescu- directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția care a vorbit despre Constantin Brâncuși și reflexele sale asupra artei și culturii artistice românești, domnul prof. univ.dr. Cristian Luca- director adjunct al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția care a susținut prelegerea Controverse cu privire la istoria românilor în epoca medievală și premodernă, domnul Cosmin Victor Lotreanu-consul general al României la Trieste care ne-a vorbit despre Elemente de istorie contemporană. Despre diplomație și istorie, domnul prof.univ.dr. Bruno Mazzoni- romanist și traducător care a susținut două prelegeri: Experiențe de traducere– dezvăluindu-ne din vasta sa activitate câteva secrete în ale traducerii și Receptarea literaturii române contemporane în spațiul cultural italian, și nu în ultimul rând doamna Carina Margareta Cesa Sava ex lector universitar la Universitatea din Galați care a susținut prezentarea Interferențe lingvistice ale vorbitorilor de limba română din spațiul cultural italian. Dificultăți și greșeli de exprimare.
Activitatea de formare a fost gândită și organizată de colegele Lucia Ileana Pop, Cătălina E. Bîrdea, Alice Chilcos și Adriana Ioana Opriș în collaborare cu ILR și cu IRCCU din Veneția, sub egida Consulatului General al României la Trieste și s-a bucurat și de prezența E. S. Dl George Bologan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al României în Italia.
A fost o deosebită plăcere pentru noi toate să ne reîntâlnim după o perioadă destul de îndelungată de conferințe, activități și didactică online, întâlnire ce ne-a dat posibilitatea să ne îmbogățim nu numai din punct de vedere profesional și cultural, ci și din punct de vedere spiritual, să ne bucurăm de găzduirea IRCCU într-unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii, dar a prilejuit și apropierea dintre noi, colegele LCCR, mai ales în timpul plimbărilor la ceas de seară prin orașul care i-a impresionat pe Alecsandri, Eminescu, Eliade, Iorga, ca să citez doar câțiva autori români, având astfel posibilitatea să-i admirăm minunățiile, să ne umplem tolba cu emoții și amintiri de neuitat.
Îndrăznesc să cred că a fost prima ediție a întâlnirilor de asemenea anvergură și sper ca în viitor să avem posibilitatea să ne (re)vedem nu doar la Veneția.