Proiectul „Limbă, cultură și civilizație românească”
In anul 2007 la inițiativa Ministerului Educaţiei și Cercetării și a Institutului Limbii Române a fost lansat proiectul „Limbă, cultură și civilizație românească”.
Astăzi proiectul LCCR, activează într-o rețea cu peste 500 de școli în Europa.
Despre
In ultimii 20 de ani s-a înregistrat o migrație masivă a forței de muncă din România către țările Uniunii Europene, ceea ce a determinat formarea unor comunități românești numeroase pe teritoriul acestor state. Aceste comunități cuprind un număr însemnat de copii români, de vârstă preșcolară sau școlară, așa încât, se poate vorbi despre o ,,comunitate școlară” de origine română în aceste țări. Structura acesteia este diversă: de la copii care au studiat în România până la cei născuți în străinătate, fără nici un contact cu școala românească și cu folosirea inconstantă a limbii române. La cei mai mulți dintre copii, apar problemele de adaptare, de integrare, respectiv de asumare a identității lingvistice și culturale.
La inițiativa Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului în parteneriat cu Institutul Limbii Romane în 2007 a fost lansat proiectul „Limbă, cultură și civilizație românească”, implementându-se în diverse state europene. Azi, proiectul LCCR reunește, o retea cu peste 150 de școli pe diverse niveluri de studii. Institutul Limbii Române coordonează și consiliază activitatea profesorilor-colaboratori LCCR din Italia, Spania, Belgia, Marea Britanie, Irlanda, Portugalia si Franța
14 ANI DE EXPERIENȚĂ
Sprijinul permanent din partea Institutului Limbii Romane, competențele și munca susținută a profesorilor, au facut ca proiectul LCCR sa crească de la an la an, devenind unul respectat și apreciat.
OBIECTIVELE LCCR
Punem la dispoziție o ofertă educativă atractivă pentru creșterea competențelor lingvistice și interculturale ale copiilor de origine româna din diaspora, dar și a celor de alte naționalități.
SUSȚINERE INSTITUȚIONALĂ
Implementarea și organizarea proiectului LCCR sunt dezvoltate de Institutul Limbii Române (ILR) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale.